Geschiedenis

 

Oprichting
Studenten Vereniging Rotterdam Gaudium is ontstaan in de tijd dat de belangstelling voor studentenverenigingen flink toe nam. Toentertijd was het niet ongewoon dat de verenigingen studenten het lidmaatschap weigerden door uitloting.

Een drietal heren, inmiddels ereleden van onze vereniging, kwamen dan ook tot de conclusie dat het tijd was voor een nieuwe, frisse kijk op het studentenleven in Rotterdam. Zij wisten een groep enthousiaste mensen bij elkaar te krijgen die er ook zo over dacht. Binnen enkele maanden was het zover: op 9 februari 1989 werd de oprichting van onze vereniging officieel vastgelegd. Dat maakt Gaudium de jongste studentenvereniging van Rotterdam.

De sociëteiten
De eerste verenigingsavonden werden in die tijd eenmaal per week gehouden op dinsdagavond in café Concordia. Door het constant groeiende ledenaantal werd het tijd dat de vereniging meer gestalte kreeg en werd de voormalige gokhal ‘Club 83’ gehuurd en omgevormd tot sociëteit. Op 1 maart werd de eerste sociëteit “Res Severa” aan de Teilingerstraat officieel geopend en de eerste jaarclubs en het eerste dispuut werden geïnstalleerd. In juni 1990 werd ons een ander pand onder het spoor aan de Veurstraat toegewezen, Res Severa II. De jaren daarna blijft de vereniging groeien en voldoet ook het pand aan de Veurstraat niet meer.

In 1994 werd een pand aan de Hoornbrekersstraat, midden in het centrum van Rotterdam, gekocht en sociëteit Res Severa III gevestigd. De garage die gekocht was al snel nergens meer te herkennen. Elk jaar werd er wel weer iets extra’s gebouwd. In 2008 werd er zelfs flink uitgebreid en kreeg Gaudium de langste bar van alle studentenverenigingen van Rotterdam – en dat voor de kleinste vereniging!

Hoogtepunten in de Gaudiaanse geschiedenis
In 1996 werd, na enkele pittige ledenvergaderingen, de ontgroening afgeschaft. We brachten er een introductieperiode voor in de plaats. Zo’n gebeurtenis laat zien wat er mogelijk is, Gaudium is niet te bang om grote veranderingen door te voeren als de tijd daar rijp voor is.

In 2010 werd besloten de vereniging verder te moderniseren. Waar er eerst direct na de Eurekaweek een introductieperiode werd gehouden, koos Gaudium er als enige vereniging in Rotterdam voor een proefperiode aan te bieden van drie maanden. In deze periode kregen nieuwe studenten de tijd om te wennen aan de grote verandering en in hun leven en konden ze naast studeren en wonen in Rotterdam vrijblijvend kennismaken met de vereniging. Sinds de invoering van het Bindend Studieadvies bleek hier grote behoefte aan te zijn.

Na de invoering van het Bindend Studieadvies bleek dat steeds minder studenten in Rotterdam lid werden van een studentenvereniging. De daling van het aantal leden had een grote impact op S.V.R. Gaudium. In 2010 werd door leden en oud-leden besloten om een einde te maken aan het eens zo voortvarend gestarte S.V.R. Gaudium. Na ruim twintig jaar een plaats te hebben geboden aan vele studenten met de nodige katers, relaties en koters tot gevolg was het fust leeg en werd besloten om de vereniging op te doeken. De sociëteit werd ontmanteld en verkocht, de vereniging opgeheven, en met de opbrengst van het pand kunnen nog een aantal jaren activiteiten georganiseerd worden. Deze activiteiten werden tot dusver een groot succes, de animo bleek groot en voormalig leden van alle jaren gaven acte de présence.

 Posted by at 18:23